Vacanță în țara celor “101 dalmațieni”: Croația

Prima pagină » Destinatii de vacanta » Alte tari » Vacanță în țara celor “101 dalmațieni”: Croația
Dubrovnik, Croatia, panorama

Dubrovnik, Croatia, panorama

Probabil ai auzit de Marco Polo, dar poate nu știai că țara natală a renumitului explorator este Croația. Timp de 24 de ani acesta a călătorit prin “Drumul Mătăsii”, pentru a vizita China și Imperiul Mongol. Trebuie neapărat să afli că elegantul accesoriu purtat de milioane de bărbați din întreaga lume, cravata, a fost inventat în Croația. Iar dacă ai văzut filmul “101 dalmațieni”, află că îndrăgita rasă de patrupezi este originară din Coasta Dalmațiană, situată în estul Croației.

Situată în Europa de Sud-Est și învecinată cu sclipitoarea Mare Adriatică, Croația îți urează “Bun venit!” într-un tablou ce îmbină armonios istoria și cultura, cu peisaje naturale mirifice. Iată câteva atracții pe care nu trebuie să le ratezi când vizitezi Croația!

Începe vacanţa cu o plimbare pe străzile capitalei țării – Zagreb, una dintre cele mai boeme destinații ale Europei. Aici îți recomandăm o vizită la Muzeul de Arheologie, pentru a admira o adevărată raritate: mumia din Zagreb, Nesi-Hensu. Soția „croitorului divin” din Teba a fost înfășurată în panglici tăiate dintr-un manuscris etrusc din pânză. Giulgiul este singura mostră din lume a cărților din pânză și cel mai vechi text în limba etruscă.

În orașul Dubrovnik, marea sărută o cetate montană. Ia-ți bilet la telecabină și urcă pe Muntele Srd, aflat la 413 m deasupra nivelului mării, pentru a-ți pune aparatul de fotografiat la treabă. Vei surprinde privelişti senzaţionale. Split, al 2-lea oraș ca mărime al Croației, te va seduce cu dinamismul său. Centrul vieții acestui atrăgător oraș de pe coasta Adriaticii este Palatul Împăratului Dioclețian, construit pe malul apei.

După ce te bucuri de frumusețea fiecărui oraș, savurează cel mai frumos răsărit de soare pe litoral, în principala stațiune din Golful Kvarner – Opatija. Aici, iahturile opulente se leagănă leneșe în apele mării Adriatice, acompaniate de muzica care răsună fin la fiecare terasă. Clădirile păstrează încă frumuseţea din perioada aristocraţiei, iar parcurile şi grădinile luxuriante prin care se plimbau doamnele cu umbrele dantelte au rămas intacte. Vilele şi hotelurile înconjurate de Muntele Učka, veşnic verde şi clima plăcută fac din Opatija un loc de promenadă savuros.

Pădurile seculare salvate de influența omului și cristalinele lacuri turcoaz din Parcul Național Plitvice te invită la drumeții și relaxare departe de civilizație. Cele 16 lacuri adânci cocoțate în pădurile Alpilor Dinarici și alimentate cu minerale de râurile Bijela și Crna sunt unite între ele de uluitoare cascade torențiale. Cine nu și-ar dori măcar o dată în viață să vadă acest decor de vis?

Bucătaria croată. Imediat ce vei păși în Croația, te avertizăm că papilele gustative îți vor fi inundate de cele mai gustoase preparate din carne de miel, oaie sau vițel, gătite sub capac, la gril sau pe jar. Din bucătăria dalmațiană nu vor lipsi delicioasele tocănițe, peninsula Istria te va surprinde cu bunătăți din carne de porc și sos de smântână, iar din meniurile restaurantelor de pe litoral vei putea alege fructe de mare, moluște, creveți, stridii, calamari, homari și languste. Nu pleca din Croația fără să încerci șnițelele din carne de vițel, șuncă și brânză învelite în aluat și bine rumenite în ulei.

Vrei să vizitezi Croația și nu numai? Christian Tour ți-a pregătit cele mai frumoase circuite, la prețuri accesibile. Nu rata cele mai bune oferte. Click AICI!

Autor: Loredana Ciubuc