Iarna, Sibiu, Romania

Tradiții de Crăciun și Revelion, pe mamapond

Prima pagină » Destinatii de vacanta » Alte tari » Tradiții de Crăciun și Revelion, pe mamapond
Iarna, Sibiu, Romania

Iarna, Sibiu, Romania

Iarna țese în perdeaua ei de fulgi cele mai feerice peisaje, pentru a face loc frumoaselor sărbători de iarnă – Crăciunul și Anul Nou. Majoritatea dintre noi le îndrăgim și le sărbătorim așa cum am învățat în copilărie sau împrumutăm tradițiile altor țări, oriunde ne-am afla pe mapamond. Mai jos iată câteva exemple despre cum petrec alte popoare:

Anglia. În fiecare casă a britanicilor este prezent vâscul, pe tot parcursul sărbătorilor. Încă din cele mai vechi timpuri, vâscului i s-au atribuit puteri magice, cum ar fi alungarea spiritelor rele şi aducerea norocului în case. De la masa tradiţională este nelipsită budinca, făcută din nuci, zahăr şi făină. Copiii îşi agaţă de pat un săculeţ în care Moş Crăciun le va lăsa cadourile. De Anul Nou, focuri de artificii explodează pe cerul, cele mai spectaculoase fiind deasupra turnului London Eye, conturând în apele Tamisei imagini feerice.

Cornwall, Anglia

Cornwall, Anglia

Italia. În Italia, copiii primesc cadourile într-un borcan numit urna destinului, însă nu de la Moş Crăciun, ci de la o vrăjitoare, Befana, în ziua de Bobotează. Noaptea de Anul Nou sau „Capodanno” este celebrată cu mâncăruri speciale, simbolizând prosperitatea. După închinarea paharelor de șampanie, italienii le aruncă pe fereastră. Momente de vis, în special pentru îndrăgostiți, se creionează în Piazza San Marco din Veneția, învăluită la miezul nopții, în jocuri de lumini ce creează impresia unei ploi de inimi.

Elveţia.
O tradiţie de Crăciun a elveţienilor este „Parada ridichilor luminate”. Copiii scobesc câte o ridiche, pe care ulterior o împodobesc cu diferite forme de sezon (brăduţi, steluţe). Elvețienii sărbătoresc vechiul An Nou pe 13 ianuarie, după calendarul iulian, oamenii mergând pe străzi costumați în spirite bune și rele.

În Islanda, nu vine doar un Moş Crăciun, ci treisprezece. Aceştia coboară din munţi, unul câte unul, începând cu 11 decembrie până în ziua de Crăciun, aducând celor cuminţi dulciuri, mandarine şi lozuri în plic, iar celor răi, câte un cartof. „Capitala Gheții”, Reykjavik, își răsfață an de an, locuitorii și turiștii cu minunatele lumini nordice, cunoscute şi sub denumirea de Aurora Boreală. Acestea pot fi văzute într-o seară senină, învârtindu-se pe cerul Arctic în forme, culori şi modele spectaculoase.

Aurora Boreala, Islanda

Aurora Boreala, Islanda

Grecia. De Crăciun, grecii pregătesc o prăjitură specială – „vassilopitta”, în care pun o monedă din argint, aur sau o bijuterie. Se spune că cel care o găsește va avea noroc în anul respectiv. Copiii cântă în seara de Ajun colinde (kalanda), în schimbul dulciurilor şi fructelor uscate, pe care le primesc de la credincioşi. În noaptea de Anul Nou, prichindeii își lasă ghetuțele lângă șemineu, iar ziua următoare vor descoperi în ghetuțe daruri de la Sfântul Vasile, celebru pentru bunătatea sa.

Ungaria. Cei mici pleacă de acasă în seara de Ajun, mergând în vizită la rude, iar în acest timp se spune că Iisus le aduce brăduţul împodobit cu globuri, lumânări şi dulciuri. În ziua de Crăciun, abia după masa festivă, copiii au voie să mănânce dulciurile agăţate în brad.  De Revelion ungurii confecționează din hârtie și paie o sperietoare de ciori – Jack Straw, simbol al ghinionului din anul care se încheie, iar la miezul nopții, sperietoarea este arsă.

Portugalia. În Portugalia, fiecare regiune are o rețetă specifică pentru budinca de orez – arroz doce. De Crăciun este servită înainte de masa de la miezul nopții, lângă alte dulciuri tradiționale și friptură de cod la cuptor. Noaptea de Anul Nou este marcată într-un mod special. Imediat cum orologiul bate ora 00:00, portughezii mănâncă 12 boabe de strugure dintr-un ciorchine, considerând că vor avea 12 luni fericite în noul an.

Anul Nou in Porto, Portugalia

Anul Nou in Porto, Portugalia

Cehia şi Slovacia. În Cehia, noaptea Sfântului Silvestr sau Revelionul este cea mai gălăgioasă din întregul an. Echipați cu artificii și sampanie, cehii ies în stradă pentru a sărbători trecerea dintre ani. În ambele țări, una dintre tradiții este prezicerea viitorului. Ceho-slovacii obișnuiesc să taie în curmeziş un măr. Dacă apare o stea, va fi un an bun, iar dacă apare o cruce, se consideră că anul va fi rău.

Mexic. Copiii mexicanilor au propria tradiţie de Crăciun, numită Pinata. Ei se strâng în casa unuia dintre ei, pun monede şi bombonele într-un săculeţ, agăţându-l apoi de tavan. Cel care reuşeşte să doboare săculeţul este câştigătorul a tot ceea ce se află în interiorul acestuia. În noaptea dintre ani, mexicanii își asigură fericirea purtând lenjerie intimă colorată. Pentru a-și găsi jumătatea poartă lenjerie roşie, iar pentru a avea noroc poartă lenjerie galbenă.

Germania. În aproape fiecare casă există în preajma Sărbătorilor de iarnă Adventskrantz, un suport metalic cu patru lumânări. „Advent” înseamnă „vine”, iar acest suport simbolizează cele patru săptămâni de dinaintea Crăciunului. În fiecare duminică din aceste patru săptămâni este aprinsă câte o lumânare. In noaptea de Anul Nou germanii toarnă metal topit într-un pahar cu apă. În contact cu apa, metalul ia nişte forme ciudate care pot prezice viitorul. De exemplu, o minge înseamnă noroc în anul care vine, o ancoră înseamnă nevoia de ajutor, în timp ce crucea reprezintă moartea cuiva drag.

Craciun in Chelsea. Londra, Anglia

Craciun in Chelsea. Londra, Anglia

Panorama de iarna, Stockholm, Suedia

Panorama de iarna, Stockholm, Suedia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Loredana Ciubuc