Vacanță pe insula de smarald a Greciei: Thassos

Prima pagină » Destinatii de vacanta » Grecia » Vacanță pe insula de smarald a Greciei: Thassos

Iată o insulă care te va întâmpina cu peisaje superbe, istorie, cultură, povești și legende fantastice, dar și o bucătărie locală variată, foarte gustoasă și evident sănătoasă. Ai motive întemeiate pentru a merge în Thassos!

Poposește pentru început în Thassos Limenas. Cunoscut și sub denumirea de Thassos Town este situat între capul Evreokastro și capul Pachi, găzduind numeroase magazine, restaurante, hoteluri și instituțiile oficiale ale insulei.  Mergi la faimoasa Acropolă construită în Era Bizantină. Chiar dacă ești sau nu un fan al ruinelor arheologice, de aici vei surprinde panorame suberbe.

În centrul vechi al orașului au fost descoperite numeroase sculpturi și ruine antice importante, adăpostite astăzi în Muzeul Louvre. Atracțiile antice principale sunt teatrul Odeon și sanctuarele dedicate lui Zeus și zeiței Artemis. În prezent, orașul găzduiește portul principal al insulei, de aici plecând feriboturi spre portul Keramoti.

Ar fi păcat să ratezi un popas în satul montan Potamia, aflat la doar 10 km distanță față de capitala Limenas. Potamia se află la poalele Muntelui Ipsarion și este împânzit de case tradiționale grecești, vegetație exotică și alei ce te vor conduce spre piscul muntelui. Poți vizita și cele două biserici din sat și Muzeul de Sculptură „Polygnotos Vagis”.

Colaj Insula Thassos

Colaj Insula Thassos

Lasă-te cucerit de Kastro, un orășel spectaculos situat pe vârful plat al unui munte, pe care astăzi stau semețe ruinele cetății. Se spune că aici, în urmă cu sute de ani thassioții trăiau izolați de frica piraților. Cetatea a fost construită de un genovez, pe nume Jacob Gatelluzzi, care ar fi stăpânit cândva aceste tărâmuri. Aici există o biserică ce datează din anul 1800, fiind una dintre cele mai vechi din Thassos. A fost ridicată în doar 40 de zile de către săteni, din piatra extrasă din ruinele unui castel medieval.

Cunoaște secretele insulei Thassos mergând în orășelele și satele sale tradiționale bine conservate. Îți recomandăm satul Panagia. Dacă există un loc în Thassos cu o puternică legătură cu trecutul, acesta este Panagia. În satul Panagia (însemnând “Fecioara Maria” în limba greacă) poți vedea străzi înguste şi pietruite ca pe vremuri și 11 sanctuare. Satul a fost ridicat la 300 m altitudine, în jurul bisericii sale bizantine, casele făcându-și loc printre platani și aluni.

Thassos, Grecia

Thassos, Grecia

O altă atracţie a insulei sunt bisericile vechi şi mănăstirile, aflate în număr destul de mare. De exemplu, Mănăstirea Arhanghelului Mihail, situată în partea de sud-est a insulei, construită aparent precar, pe malul stâncos şi abrupt al muntelui, creează impresia că stă agăţată chiar deasupra mării.

Poți trăi o experienţă de neuitat vizitând una din mine. În cele mai vechi timpuri, insula a fost exploatată pentru comorile sale subterane, cum ar fi aurul. La marginea peninsulei Alyki există o carieră scufundată, ale cărei pietre sculptate pot fi admirate printr-o sesiune de snorkeling. Ruinele unui templu al lui Apollo sunt, de asemenea, vizibile şi perfecte pentru o sesiune foto.

Dă o fugă și la misterioasa peşteră Drakotrypa (“gaură de dragon”) care atrage interesul şi curiozitatea turiştilor datorită unei stalactite în formă de dragon (de aici şi numele de Drakotrypa).

Plimbă-te printre minunatele plantații de măslini. În apropiere de localitatea Prinos vei găsi un muzeu dedicat multimilenarului măslin. Acest frumos orășel este situat peste apă, chiar în fața Kavalei continentale.

Apus in Thassos, Grecia

Apus in Thassos, Grecia

Petrece seri greceşti ca în Zorba Grecul. La lăsarea întunericului, totul prinde viaţă în Thassos, prin ritmurile de muzică grecească. O seară grecească înseamnă muzică bozouki live, melodii şi costume tradiţionale, cântăreţi, dansatori, dar şi preparate din carne de miel şi pui, garnituri, salate greceşti. Întreaga atmosferă este stropită cu vinuri şi băuturi tradiţionale, iar la final are loc un moment special: cerc de foc pe scenă, în mijlocul căruia se dansează şi se sparg farfurii.

 Te invităm să vezi ofertele Christian Tour, pentru Insula Thassos, AICI. Ofertele sunt limitate!

Autor: Loredana Ciubuc