Rapaduras - gofio

Ce delicii poți savura în Spania?

Prima pagină » Destinatii de vacanta » Spania » Ce delicii poți savura în Spania?

De fiecare dată când plănuiești o vacanță, te gândești la ce vei vizita, cum te vei distra și mai ales, ce vei mânca. Pentru că anul acesta Spania este destinația vedetă, cu siguranță te întrebi ce delicii culinare poți savura aici. Trebuie să te avertizăm că în orice regiune vei ajunge, singura ta grijă va fi silueta, pentru că nu te vei putea abține de la multitudinea de bunătăți care îți vor tenta papilele gustative.

Arta culinară spaniolă se bazează, în primul rand, pe ulei de măsline și usturoi, iar obiceiurile și tradițiile culinare variază foarte mult de la o regiune la alta. În nordul țării poți savura cele mai gustoase tocănițe de carne, pe când în sud, un gazpacho răcoritor te va ajuta să faci față temperaturilor fierbinți.

Top 10 retete adorate de spanioli
Sursa: YouTube, Divine Entertainment

Spaniolii îndrăgesc supele la nebunie și te vor face și pe tine să le adori. Cea mai cunoscută supă este gazpacho. O vei putea gusta negreșit și în cele mai COOL destinații de anul acesta – Costa Brava, Mallorca, Gran Canaria și Tenerife. Este o supă cremă servită rece, din roșii, castraveți, piper verde, usturoi, ulei de măsline și sare. Te vei răcori instant cu un bol de gazpacho după o zi în care ai stat tolănit pe plajă.

Numite și pământul binecuvântat, minunatele Insule Canare, mizează pe simplitate când vine vorba de bucătărie. Unul din ingredientele principale – gofio (făină din boabe de grâu sau porumb prăjite) – este folosit în majoritatea mâncărurilor, de la prepararea micului dejun, la sosuri sau garnituri. Nu poți merge în Gran Canaria sau în Palma, capitala Insulei Mallorca fără să guști Rapaduras, un desert preparat din miere, migdale, boabe de grâu, aromat cu anason și scorțișoară.

Rapaduras - gofio

Rapaduras – gofio; Sursa: tienda.hechoenlapalma.com

Încearcă tortilla, una dintre cele mai populare rețete din Spania. Aici este întâlnită cel mai frecvent în categoria renumitelor „tapas” – gustări sau aperitive. Formată dintr-un amestec de cartofi, ouă și ceapă, tortilla este o gustare „de stradă”, servită direct de pe tarabele cu mâncare în toate orașele spaniole.

Dacă ajungi în Mallorca, sau oriunde în Catalonia, încearcă tradiționala pâine cu roșii, servită în locul celei obișnuite. Numită în catalană Pa amb tomàquet și în spaniolă Pan con tomate, specialitatea se face dintr-o felie de pâine (simplă sau prăjită) unsă cu roșii, peste care se adaugă puțin ulei de măsline și sare.

Pa amb tomàquet

Pa amb tomàquet, Pinterest

După ce te-ai plimbat prin Costa Brava sau pe orice alt tărâm spaniol, încearcă neapărat măcar una dintre rețetele de paella. Paella este cea mai cunoscută specialitate culinară spaniolă. Rețeta constă într-un orez fiert câteva ore cu șofran, fructe de mare, pui, iepure sau paella neagră (gătită cu suc de caracatiță), pentru o aromă finală desăvarșită.

Paella cu fructe de mare

Paella cu fructe de mare

După plajă, dans sau parcurile de distracție din Tenerife, e timpul pentru un desert. Încearcă churros, desertul național al Spaniei. Deși arată destul de modest, papilele tale gustative îți vor mulțumi pentru aceste minunate batoane făcute din aluat de gogoși și aromatizate cu scorțișoară, prăjite astfel încât să iasă moi la interior și crocante la exterior.

Nu poți pleca din vacanța ta în Spania fără a gusta tradiționala supă de chorizo. O vei găsi aproape în toate meniurile restaurantelor. Este o supă bogată în arome, grație mirodeniilor numeroase pe care le conține (ceapa, usturoi, oregani, patrunjel, chimion, turmeric, pudra de chili sau boia iute etc.) și a cârnaților tradiționali din porc – chorizo – foarte gustoși și picanți.

Nu-i aşa că Spania este COOL?
Vezi ofertele pentru Spania AICI.

Autor: Loredana Ciubuc