Vacanță în Budapesta – Regina Dunării

Prima pagină » Destinatii de vacanta » Alte tari » Vacanță în Budapesta – Regina Dunării

Panorama cu Dunarea

Urmează cursul Dunării și descoperă cufărul plin de comori al capitalei Ungariei, Budapesta. Deseori confundată de vedetele internaționale cu București, orașul Budapesta abundă de obiective turistice moderne și istorice, pe care ți le recomandăm călduros. Poți alege în orice sezon să îți faci vacanța în fabuloasa, romantica și incitanta capitală maghiară, Budapesta, împărțită de Dunăre în două părți: Buda, zona de locuințe a orasului și Pesta, centrul comercial, industrial, administrativ și de divertisment. Iată doar câteva dintre atracțiile care te vor cuceri într-o vacanță în Budapesta.

Cultura și istoria, la ele acasă

Arhitectural, orașul este un adevărat diamant cu influențe aparținând stilului baroc, neoclasic sau art nouveau, fiind supranumit deseori, „Parisul Europei Centrale”.
Începe cu o vizită la impunătorul Parlament. Construită în stil gotic, renascentist, asemeni Palatului Westminster din Londra, clădirea Parlamentului Ungariei este a 3-a din lume ca mărime.

Parlamentul Ungariei

Pătrunde într-o atmosferă boemă și luxoasă, vizitând Palatul Regal, distrus și reconstruit de mai multe ori, în stil gotic, renascentist și baroc. Astăzi, Palatul Regal din Budapesta, găzduiește trei muzee: Muzeul de Istorie a Budapestei, Galeria Națională a Ungariei și Muzeul de Artă Contemporană. În același cartier cu palatul, vei găsi Bastionul Pescarilor, o terasă cu șapte turnuri de inspirație orientală, câte unul pentru fiecare din triburile ungurilor, de unde vei vedea o panoramă uimitoare.
Citadela și dealul Gellert sunt alte atracții de neratat într-o vacanță la Budapesta. Dealul Gellert, o rocă mare, înălțată la 140 m deasupra Dunării, în Buda, poartă numele episcopului Gellert, venit din Italia la cererea Regelui Sfântul Ștefan pentru a-i creștina pe unguri. Habsburgii au construit aici Citadela, o fortăreață cu guri de tun ce țintesc spre Dunăre. Mai târziu, Citadela a servit mai multor scopuri: inchisoare, adapost temporar pentru cei fara casa, locul unei baterii anti aeriene si din anii 60 este unul din cele mai importante obiective turistice ale Budapestei. Aici mai poți admira Statuia Libertății, ce comemorează eliberarea Ungariei de sub opresiunea nazistă sau poți vizita muzeul și biserica din peștera de pe dealul Gellert.

Descoperă plimbărețul din tine

Budapesta te va surprinde cu o mulțime de locuri numai bune prin care te poți plimba, străzi, poduri, piețe, parcuri, etc. O panoramă cu orașul când soarele răsare sau apune, îți va tăia răsuflarea cu siguranță, când vei urca Dealul Castelului.

Podul cu Lanturi

Lasă-te cuprins de romantismul orașului făcând o plimbare pe malul Dunării sau traversând fluviul pe Podul cu lanțuri. Poți admira de aici grandioasa clădire a Parlamentului și turnurile Castelului de pe dealul din Buda.
De la un tur clasic al orașului la a pluti pe Dunăre te desparte doar cumpărarea unui bilet de călătorie cu autobuzul amfibie. Adaugă pe lista mijloacelor de transport neobișnuite, un vehicul folosit în mod frecvent în țările asiatice: tuk-tuk (o tricicletă motorizată). Poți alege un tur tematic de oraș sau te poți opri la anumite obiective, ca de pildă, Millenary Park.

Distracție pentru oameni mari și mici

Degustă o limonadă la una din terasele amenajate pe “faleza” unui mall de lângă Piaţa Centrală (Bálna), iar apoi mergi la Tropicarium. Situat în Campona Shopping Center, acvariul te va surprinde cu pești, reptile, pisici de mare, rechini care înoată deasupra ta, păsări care zboară liber sau ploi tropicale care pornesc din senin. La Bobsleigh of Visegrád vei simți din plin adrenalina după câteva ture cu bobul, pe șină sau pe tobogan. Cu siguranță nu te vei sătura.
Poți degusta preparate tradiționale ungurești sau internaționale, pe unul din vasele ancorate pe Dunăre ce găzduiesc restaurante micuțe, pitorești. Gastronomia maghiară te va surprinde pe lângă renumitele ciorbe sau tocane și cu deserturi specifice foarte gustoase.
Dacă ești iubitor de cumpărături, vei găsi atractivă o plimbare pe strada Vaci Utca, aflată între piețele Vorosmarty și Nagycsamok (Piața Centrală). Bulevardul a fost mult timp locul unde adorau să își cheltuiască banii cei mai bogați locuitori ai Budapestei. Pe lângă magazinele cu suveniruri sau cele de tip fashion boutique, destul de exclusiviste, pe Vaci Utca există și multe baruri, cafenele, restaurante, unde te poți răsfăța cu rețete și bauturi gustoase.

Deci, ce spui? Următoarea ta vacanță va fi în Budapesta? Ei bine, noi îți recomandăm OFERTA Senior Voyage.

Autor: Loredana Ciubuc